Däckbytardags

23.04.2023

Batteripaketet på din Tesla är placerad undertill på bilen och därför finns det några saker att tänka på när det är dags för exempelvis skifte till vinterhjul. 

Använd de korrekta lyftpunkterna

Oavsett om du gör det själv eller via en däckfirma så måste de avsedda lyftpunkterna användas. De fyra lyftpunkterna under bilen är utformade med hål som gör det lämpligt att använda passande Jack Pads (lyftpuckar) som säljs av tesma.se. Dessa är lätta att fästa i respektive lyftpunkt och sitter därmed kvar på ett säkert sätt under hela lyftet. Men det går även bra att använda ett vanlig lyftskydd i gummi eller en hockeypuck om det finns till hands.

Vi har alltid med oss ett 4-pack med Jack Pads (lyftpuckar) i frunken på bilen. Då finns de alltid där när de behövs!

Montering av Jack Pad (lyftpuck)
Montering av Jack Pad (lyftpuck)
Lyftpunkter och batteriområdet
Lyftpunkter och batteriområdet
Förslag på förvaring av Jack Pads (lyftpuckar)
Förslag på förvaring av Jack Pads (lyftpuckar)

Välj rätt domkraft

Om du byter däck själv är det även viktigt att tänka på att skaffa en rejäl domkraft som fungerar med din Tesla. Det första som behöver säkerställas är att den maximala lyftvikten inte överstigs.

Tjänstevikter på Teslas modeller
Tjänstevikter på Teslas modeller

Själva så använder vi en garagedomkraft från Jula som klarar upp till 2,5 ton och som fungerat väl till både vår Tesla Model 3 och Model Y. Den modell som vi använt är en lågprofilmodell som gör att det är smidigt att komma in under bilen och få plats med domkraften under lyftpucken. Vidare behöver du även tänka på maximal lyfthöjd så den är tillräcklig utifrån din bilmodell och däckdimension.

Glöm inte att efterdra hjulmuttrarna

Kom ihåg att efterdra alla hjulmuttrar efter ca 5-20 mils körning när du bytt däck. Detta är extra viktigt på aluminiumfälgar och utgör en enkel och snabb försäkring för att inte riskera att något hjul ska lossna. Detta gäller självklart såväl om du själv bytt däck eller om det genomförts av en firma.

Tesla standardfälgar för Model 3 och Model Y har en hylsstorlek på 21 mm och ett rekommenderat åtdragningsmoment på 175 Nm för hjulmuttrarna. Detta är ett högt moment och för eftermarknadsfälgar gäller helt andra värden (normalt någonstans mellan 100-140 Nm). Det är därför viktigt att kontrollera med tillverkaren avseende vilket åtdragningsmoment som rekommenderas så du inte drar sönder hjulmuttrarna.