Vintertips för din Tesla

22.10.2023

Även om Tesla är ett bilmärke som presterar bra året om även i vårt nordiska klimat, så finns det ändå några saker som är värda att tänka på när vintern kommer. I detta inlägg har vi samlat några vintertips för dig som kör Tesla. Tipsen är dels hämtade från Teslas egna rekommendationer, men baseras också på egen mångårig erfarenhet av att äga och köra Tesla under vinterhalvåret.

Batteriprestanda och komfort

Vid kallt väder försämras batteriprestandan i din bil, men det finns några saker du kan göra för bästa optimering. Det grundläggande och enklaste sättet är att använda "schemalagd avresa" som du hittar i appen under rubriken "schemalägg". När du ställer in tid för avresa så värms kupén upp till inställd temperatur för din komfort, men det säkerställer även att batteriet förkonditioneras för optimal prestanda och energieffektivitet redan vid avfärd. Om du föredrar att starta funktionen manuellt istället kan du göra även det genom appen. Antingen genom att starta förkonditioneringen ("Klimatanläggning" - på-knappen) eller genom att välja funktionen avfrostning ("Klimatanläggning" - "Avfrosta bilen").

Eftersom räckvidden försämras i kallt väder rekommenderas att använda navigering och den inbyggda energiappen som beräknar förbrukning och räckvidd i realtid under körning. Ta också för vana att alltid navigera till en Supercharger om du avser att ladda där, eftersom ditt batteri då kommer förvärmas inför laddning och därigenom kan laddhastigheten maximeras.

En annan praktisk funktion vintertid, för din komfort, är att använda klimatanläggningens funktion "behåll" när du ska lämna bilen för kortare ärende. Funktionen är tillgänglig när bilen är i parkeringsläge och innebär, förutsatt att batteriet har minst 20% laddning, att temperaturen i bilen bibehålls tills du är tillbaka. Funktionen är därmed liknande "hund" eller "camp" - men dessa är avsedda att användas om någon är kvar i bilen (hundläge) eller om exempelvis skärmen eller uttag ska användas (camping mode).

Håll bilen inkopplad till laddning

Tesla rekommenderar att du vintertid håller din bil kopplad till laddning så ofta som möjligt. Detta eftersom förkonditionering och andra energikrävande funktioner då kommer förlita sig på den externa strömkällan snarare än bilens batteri.

Ladduttaget är gjort för att klara kyla och snö. Men för extra skydd kan vi ändå rekommendera att köpa ett magnetiskt allvädersskydd som du enkelt kan montera över ladduttaget om vädret är dåligt. Då slipper du dessutom att borsta snö eller skrapa is från laddluckan / uttaget.

Dörrar, rutor, backspeglar och torkarblad

Tesla rekommenderar att placera vindrutetorkarna i serviceläge om du förväntar dig mycket snö eller is. Funktionen återfinns i bilen under "Service" där serviceläge för vindrutetorkare kan aktiveras. 

Vi rekommenderar att alltid ha automatisk infällning av backspeglar avstängt under vinterhalvåret, vilket justeras i bilens meny under "Reglage" - "Speglar", där automatisk infällning kan avaktiveras". Vid behov och om vädret tillåter kan de istället fällas in manuellt (under "Reglage" - "Fäll in/ut speglar"). 

Om snö eller is samlats på taket, huven eller bakluckan är det självklart viktigt att borsta bort detta. I övrigt är det mest dörrar och fönster som kan ställa till det i vinterväder om det kommit mycket snö eller is. Som bekant fälls ju fönstret ner/upp en bit när dörren öppnas/stängs, vilket kan bli besvärligt om det är mycket kallt och isbildning runt fönstret. Oftast går det enkelt att lösa genom att nyttja klimatanläggningens avfrostningsfunktion. Men ibland kan det vara behövligt att använda en isskrapa för att få bort is och tänk då särskilt på att skrapa intill listerna både nere och uppe på fönstret. Om du har problem med isbildning vid dörrar/fönster kan ett tips vara att smörja gummilisterna inför vintersäsongen. Antingen kan ett silikonstift (finns att köpa på exempelvis Amazon) eller lite Glycerol (finns på bland annat apoteket) användas för att minska risken för isbildning vid gummilisterna.

Knapp för att öppna förardörren genom appen.
Knapp för att öppna förardörren genom appen.

Dörrhandtagen på bilen kan bli svårare att öppna om isbildning uppstått runt dem. En möjlighet är då att använda bilöppningsfunktionen i appen istället för dörrhandtagen. Detta görs genom att hålla in och ersätta någon av de förinställda snabbkontrollknapparna i appen med "lås upp dörr"-knappen.

För att få bort is runt dörrhandtaget på din Model 3 eller Model Y rekommenderar Tesla att trycka kraftfullt på främre delen av handtaget (gäller svart handtag) eller genom några slag på handtaget (gäller handtag i silver). Egen erfarenhet säger dock att detta inte alltid är det lättaste. En metod som vi testat och fungerat är att använda nyckelkortet till bilen (eller annat motsvarande kort) och försiktigt skrapa runt om handtaget där isbildning uppstått. Tesla beskriver även att WD-40 kan appliceras på dörrhandtagets svängtappar i förebyggande syfte.

Håll sensorer och kameror rena

För att din Teslas säkerhetsfunktioner ska fungera på avsett sätt är det viktigt att hålla kameror och eventuella sensorer rena och fria från snö och is. Vid riktigt dåligt väder kan detta naturligtvis vara svårt, men ett tips som åtminstone kan hjälpa till del är att förvara en sprayflaska med färdigblandad spolarvätska och en liten torkduk lätt tillgänglig i bilen. Detta för att utifrån behov kunna använda för att spraya och torka på kameror och sensorer så de blir rena.

Vinterdäck

Att säkerställa att din bil har bra vinterdäck är så klart en av de viktigaste åtgärderna att vidta inför vintern. Från 1 december till 31 mars är det som bekant lag på vinterdäck om vinterväglag råder. Kör du dubbfria vinterdäck är det lämpligt att lägga på dessa några veckor tidigare för att de ska uppnå bästa prestanda när vintern kommer. Dubbdäck är tillåtna i perioden 1 oktober till 15 april (men även utanför denna tidsperiod om det är eller befaras bli vinterväglag). Mönsterdjupet på dina vinterdäck ska vara minst 3 mm för att uppnå Transportstyrelsen krav och ge bra friktion vid fuktig vägbana.

I din Tesla kan du även ställa in vilka däck och fälgar som är monterade på din bil. Detta för att säkerställa att rätt rekommenderat däcktryck anges och även att kunna hålla reda på hur gamla däcken är. Du hittar denna inställning under "Service" - "Hjul och däck".

Tyg- eller gummimattor

Vilka mattor du ska ha i bilen är självklart en smaksak. Vissa gillar de medföljande textilmattorna och föredrar att ha dem i året runt, medan andra byter till gummimattor under vinterhalvåret. Själva har vi fastnat för att använda XPE-mattor i bilen året runt, då vi anser att dessa är väldigt stilrena och praktiska. XPE är ett lite tjockare och mjukare material (jämfört med TPE som är tunnare och mer gummiliknande). XPE används även i exempelvis liggunderlag och yogamattor. Här på tesma.se säljer vi ett paket med 6 XPE-mattor för Tesla Model 3 respektive Model Y. Våra mattor är helt luktfria samt har en kant som håller kvar väta och smuts på mattan samtidigt som de ligger kvar på plats i bilen.