Tesla Loot Box är tillbaka - och uppdaterad

08.07.2023

Sedan mars 2023 är det återigen möjligt att samla krediter som kan lösas in mot fria mil på Tesla Supercharger, uppgraderingar till din bil eller prylar från Teslas shop. Krediter samlas genom att en befintlig Tesla-ägare delar med sig av en "värva"-länk till en köpare som också belönas genom ett avdrag på priset på bilen. Har du inte tillgång till någon annan länk får du gärna använda denna om du ska köpa en Tesla.

[Detta är en uppdaterad artikel, ursprungligen publicerad 09.05.2023].

Vad är Tesla Loot Box?

Tesla Loot Box är en virtuell plats där du kan rekommendera (dela med dig av en rekommendationslänk) andra att köpa en Tesla. Om din länk används vid köp tilldelas du Tesla-krediter som sedan återfinns i din Loot Box. Där kan krediterna omvandlas till supercharger-mil alternativt användas som betalning för uppgraderingar till din bil eller fysiska Tesla-produkter och tillbehör. Du når enklast din Loot Box genom Tesla-appen och skattkista-ikonen uppe till höger (se bild) på startsidan.

Tesla har använt motsvarande system tidigare, men under de senaste åren har det varit begränsat till att enbart innefatta installation av solpaneler på den amerikanska marknaden. Men nu är det alltså tillbaka även i Sverige. 

Tidigare har både köpare och värvare tilldelats krediter. Men i juli 2023 uppdaterades rekommendationsprogrammet och istället för krediter så erbjuds nu avdrag på priset för den som köper en ny Tesla genom rekommendationsprogrammet. För den som rekommenderar tilldelas forfarande krediter.

Du hittar din Loot Box i tesla-appen genom ikonen med skattkistan.

Genom att värva andra Tesla-köpare kan du tjäna krediter, för närvarande 7500 krediter för Model 3 och Y samt 15000 krediter för Model S och X.

Som köpare får du numera inte krediter, utan istället avdrag på priset. 5000 kr rabatt på Model 3 och Y samt 10000 kr rabatt på Model S och X.

Håll koll efter särskilda kampanjer

Antalet krediter som man tjänar och omfattningen av rekommendationsprogrammet kan variera över tid. Bara under de senaste månaderna (första halvåret 2023) har antalet krediter som tilldelas uppdaterats regelbundet. Likaså har den nämnda förändringen där köpare erhåller prisavdrag istället för krediter införts. Men det kan också vara bra att hålla koll efter särskilda kampanjer. I April 2023 kunde man exempelvis genom sin Loot Box delta i en fototävling med möjlighet att vinna 3000 krediter. I samband med kvartalsslut då Tesla vill leverera maximalt antal bilar kan det också finnas en större chans att extra krediter erbjuds, så var exempelvis fallet mot slutet av kvartal 1 och 2 för 2023.

Hur du använder dina krediter

Nere till höger i din Loot Box återfinns "lös in"-ikonen där du kan spendera dina krediter. I nuläget är det möjligt att omvandla 5000 krediter till 5000 km alternativt 1500 krediter till 500 km supercharger-laddning. Men detta kan som sagt förändras över tid, så bäst att hålla regelbunden koll i appen. Du kan även omvandla krediter till kläder eller tillbehör; exempelvis 500 krediter för en t-shirt eller 5500 krediter för en laddbox (Wall Connector). Uppgraderingar till din bil är också tillgängliga - för tillfället kan man exempelvis för 7000 krediter köpa "accelerations-boost", vilket får anses som ett mycket bra erbjudande jämfört med vad det kostar att köpa kontant (för närvarande 19200 kr).  

Lite avslutande kuriosa

Tidigare i företagets historia har Tesla erbjudit än mer exklusiva möjligheter genom sitt rekommendationsprogram. Kanske lite väl generösa under en tid - fram till 2017 hade ca 60 Tesla-ägare delat med sig av så många rekommendationer (ca 50 st vardera) att de tjänat ihop till en gratis Tesla Roadster värd ca 250.000 US Dollar (ca 20 st av dem hade till och med tjänat ihop till två Roadster vardera). Det har tidigare även funnits möjlighet att omvandla krediter till rena upplevelser som "inte kan köpas för pengar", exempelvis att få köra en elektrisk borrmaskin på Elon Musks "The Boring Company" eller att bevittna en uppskjutning med SpaceX Falcon. Men dessa erbjudande var under en helt annan period av Teslas historia och i september 2021 tog företaget bort möjligheten att generera krediter för allt utom deras solpaneler. Så även om befintliga erbjudande inte är lika generösa och exklusiva får vi åtminstone glädjas åt att möjligheten att samla krediter nu är tillbaka igen även för Teslas bilar. Men precis som mycket annat med Tesla, exempelvis prissättningen av bilar, kommer sannolikt även rekommendationsprogrammet att förändras igen framöver utifrån marknadens förutsättningar.